Thick people #2: Occam’s razor vs an army of Amazons

5 03 2009

Disclaimer

Θέμα συζήτησης

Η αιτιακή σχέση της ονομασίας των αμαζόνων και του Αμαζονίου.

Επιχείρημα

Το όνομα του ποταμού Αμαζονίου είναι μια ακόμα απόδειξη ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν περιορίστηκαν στις μεσογειακές αποικίες τους. Έφτασαν μέχρι την Ν. Αμερική. Η συλλογιστική είναι:

1. Κάποιος ονόμασε ένα ποτάμι στην Ν. Αμερική Αμαζόνιο πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια.

2. Εκεί ζούσε μια φυλή με γυναίκες πολεμίστριες.

3. Η φυλή αυτή, τι πιο λογικό, ονομάστηκε Αμαζόνες.

4. Οι Έλληνες έφτασαν στα λημέρια τους πριν από χιλιάδες χρόνια.

5. Ο Ηρακλής έκλεψε τα αξεσουάρ τους στα πλαίσια ενός άθλου που του ανέθεσαν οι Θεοί.

6. Το περιστατικό απαθανατίστηκε μέσα από την αρχαία ελληνική μυθολογία.

Η λεπίδα του Occam και μια στρατιά από ημίγυμνες Αμαζόνες

Ομολογώ ότι ο συγκεκριμένος συνομιλητής (thick person #2) είναι ο αγαπημένος μου. Οι παραλογισμοί που έχω ακούσει από αυτόν είναι εντυπωσιακοί και αποτελούν υποδείγματα ανορθολογικής σκέψης. Στη συγκεκριμένη συζήτηση έτυχε να μην έχουμε διαθέσιμο ίντερνετ ώστε να του δείξω αυτό το link και να μπουν τα πράγματα στην σειρά τους. Είμαι αρκετά βέβαιος ότι αν το είχα κάνει, το επιχείρημα απλά θα μετατρεπόταν σε κάτι ακόμα πιο εξωφρενικό (πχ οι αρχαίοι Έλληνες είχαν internet και αγόραζαν περικεφαλαίες από το amazon.com).

Το ενδιαφέρον σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι να αντικρούσεις ένα τόσο βλακώδες επιχείρημα αλλά να το μελετήσεις. Κι εδώ μπαίνει ο Occam και η λεπίδα του. Πρόκειται για μια φιλοσοφική ιδέα που συμπυκνώνεται στην φράση “όσο πιο απλή εξήγηση τόσο καλύτερη”. Επειδή είμαι σκράπας με την φιλοσοφία, θα το αντιμετωπίσω ως ένα εργαλείο για αποτελεσματικό risk management, δηλαδή αν έχω ένα πλήθος από διαθέσιμες εξηγήσεις, ο ασφαλέστερος δρόμος για να κάνω την επιλογή μου είναι να βρω ποια από αυτές στέκει με τις λιγότερες δυνατές παραδοχές. Δεν θα ήταν risk management ωστόσο αν δεν υπήρχε ρίσκο, δηλαδή ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο κάποιες φορές θα κάνω λάθος.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και φαντάζομαι οποιοσδήποτε εγκέφαλος σε κάποιο βαθμό, έχει ενσωματωμένη μια λεπίδα του Occam που λειτουργεί χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Για παράδειγμα, αν ακούσεις τον ήχο της βροχής η πιο απλή εξήγηση είναι ότι βρέχει, δεν είναι όμως η μοναδική. Θα μπορούσες να ακούς τον ήχο από το το εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο εκατομμυρίων μικροσκοπικών ανθρωπακίων να τρέχουν. Η δεύτερη εξήγηση κάνει τις περισσότερες παραδοχές (ότι υπάρχουν μικροσκοπικά ανθρωπάκια και τρέχουν κάτω από το σπίτι σου) και γι’ αυτό φεύγοντας θα πάρεις ομπρέλα και όχι φωτογραφική μηχανή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μηχανή αναγνώρισης προτύπων που τα χρόνια της εμπειρίας πάνω σε έναν πλανήτη που βρέχει συχνά και τα μικροσκοπικά ανθρωπάκια βγαίνουν σπάνια στην επιφάνεια την έχουν οδηγήσει να συνδέει τον συγκεκριμένο ήχο με την βροχή.

Η μηχανή αυτή μπορεί να αποτύχει με δύο τρόπους. Είτε να χασει ένα πρότυπο που υπάρχει είτε να αναγνωρίσει ένα πρότυπο που δεν υπάρχει. Η πρώτη περίπτωση μπορεί να σε σκοτώσει (αν περιμένεις ότι άδειος δρόμος από αριστερά σημαίνει περνάς απέναντι, ξεχνώντας ότι βρίσκεσαι στην Αγγλία) αλλά η δεύτερη έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Όταν κοιτάζεις την καυτή άσφαλτο και βλέπεις νερό για παράδειγμα. Το θερμό στρώμα αέρα πάνω από το έδαφος προκαλεί διάθλαση στο φως, με αποτέλεσμα στο μάτι να φτάνει η αντανάκλαση του ουρανού αντί για το χρώμα της άμμου. Οι πραγματική εξήγηση του φαινομένου είναι αρκετά πολύπλοκη, με αποτέλεσμα το Occam’s Razor Chipset να αποφασίζει  ότι αφού βλέπεις ουρανό στο ύψος των ποδιών σου υπάρχει νερό που αντανακλά την εικόνα του.

Επιστρέφω, λοιπόν, στον συνομιλητή μου. Ο οποίος τις τελευταίες δεκαετίες εκπαιδεύει τον εγκέφαλό του να αναγνωρίζει το εσφαλμένο πρότυπο των απανταχού παρόντων και παντοδύναμων αρχαίων Ελλήνων. Και με αυτόματο πλέον τρόπο (κάτι που βρίσκω πραγματικά αξιοθαύμαστο και στέκομαι απέναντί του με δέος) εξηγεί την ονομασία του Αμαζονίου με τα έξι εξωφρενικά σημεία που προανέφερα και όχι με τα απλούστατα:

1. Κονκισταδόροι φτάνουν σε ένα μεγάλο ποτάμι στη Ν. Αμερική.

2. Τους τσακίζει αναπάντεχα και ντροπιαστικά μια φυλή που βάζει τις γυναίκες να πολεμάνε.

3. Η ιστορία εντυπωσιάζει τον αυτοκράτορα, πίσω στην Ευρώπη, και του θυμίζει κάτι που είχε διαβάσει όταν ήταν μικρός.

4. Ονομάζει το ποτάμι που έγινε η σφαγή Αμαζόνιο.


Actions

Information

22 responses

5 03 2009
50ft queenie

“γι’ αυτό φεύγοντας θα πάρεις ομπρέλα και όχι φωτογραφική μηχανή”

I bow, sir, before you. xD

Τελικά ή το εργαστήριό σου είναι καταραμένο με βροχή από κρετίνους, ή τελικά οι επιστήμονες είναι λιγότερο ενδιαφέροντες από ότι φανταζόμουν (εσύ εξαιρείσαι).

Αυτό το θέμα με τον Αμαζόνιο πάντως έχει μεγαλώσει γενιές από κοντόφθαλμα (και χωρίς wiki) ελληνόπουλα. Νομίζω ότι το 2087 θα περάσει και στα βιβλία της ιστορίας.

Χαρά στο κουράγιο σου.

6 03 2009
behemoth

Ο συγκεκριμένος δεν είναι επιστήμονας. Ούτε εγώ είμαι επιστήμονας, μηχανικός είμαι goddammit.

Δηλαδή το έχεις ξανακούσει το επιχείρημα του Αμαζονίου; Για μένα ήταν η πρώτη φορα.

6 03 2009
ellinaki

Εγώ βασικά, ένα “καλορίζικο” πέρασα να πω, καθώς και ότι τα γραφόμενά σου είναι αρκετά υποσχόμενα. Μηχανικοί παιδί μου! Είμαστε πολύ προχώ.

Και η συμβουλή της ημέρας (που για κάποιο περίεργο λόγο, έδωσα και σε άλλον πριν δύο μέρες)…: Το ανοιχτόχρωμο γράμμα (ειδικά το λευκό), σε σκούρο φόντο (ειδικά μαύρο), προκαλεί μίαν ελαφρά οπτική κούραση μετά από την ανάγνωση 1-2 παραγράφων. Οπότε ο συγκεκριμένος συνδυασμός χρωμάτων, είναι μεν εφετζίδικος, αρχικά ευχάριστος και αισθητικά άρτιος, αλλά μετά από λίγο το μάτι αρχίζει και βλέπει αστεράκια 🙂

Ξαναμανακαλορίζικο!

6 03 2009
behemoth

Ναι το διαπίστωσα το effect (από μια άποψη μου άρεσε κιόλας) και ψάχνω theme να το αλλάξω. Ευχαριστώ για τις ευχές και τις συμβουλές. Αυτά για τους μηχανικούς στην queenie πες τα που μας λέει επιστήμονες.

6 03 2009
50ft queenie

Σας λέω επιστήμονες γιατί… είστε. See? It’s THAT simple. xP

ελληνάκι καλά έκανες και πέρασες! Ο Βεεμώθ μετά από μεγάλη απουσία έγραψε δυό ποστ και ετοιμάζει πάλι την αποχώρησή του! Πρέπει να με βοηθήσεις να τον κρατήσουμε! ^__^

6 03 2009
Alex

K.I.S.S. baby, kiss!!

6 03 2009
50ft queenie

Whaa?

6 03 2009
tougo

πάντως και εγώ πρώτη φορά ακούω τέτοια μπούρδα… υπάρχουν τόσοι λόγοι να ονομάσεις κάτι κάπως. Άσε που κάποτε μπορεί να ήταν και κουλ να δώσεις σε μια ανακάλυψή σου ένα ελληνικό όνομα…Έτσι ρε παιδί μου…για να ακούγεται πιο σοφιστικέ. Να πει ο δίπλα “κοίτα τι πέταξε το άτομο, τον πάω”

υγ. τους μηχανικούς …ρεμάλια μπορείς να μας πεις…επιστήμονες; μπλεχ (σκουπίζεται από την επιστημονικίλα)

6 03 2009
50ft queenie

Ε-ΠΙ-ΣΤΗ-ΜΟ-ΝΕΣ!

Οκ. ΚΑΙ ρεμάλια. Δεν αντιλέγω. xD

6 03 2009
ellinaki

Ποια αποχώρηση;;;

Δεν κατάλαβες νεαρέ μου. ΚΑΝΕΙΣ δεν φεύγει από τη μπλογκόσφαιρα τόσο εύκολα, ειδικά άμα γράφει και καλά. Άμα είναι να αποχωρήσεις δηλαδή να το ξέρουμε να μη χάσουμε και 6 δευτερόλεπτα να σε κάνουμε link.

6 03 2009
behemoth

i’ve done it once, i can do it again 😉

7 03 2009
50ft queenie

Ποιόν απειλείς ρε; Ξέρω που μένεις. Θα σου κάψω το (ένα και μοναδικό) φωτιστικό σου ρε. xP

7 03 2009
tougo

απλά έγραψες με αυτή την απάντηση…

6 03 2009
50ft queenie

Πες τα ρε ελληνάκι να μην κράζω μόνη μου! Τι να πω κι εγώ που έχω τρία λινκ για τον κύριο!

6 03 2009
behemoth

και μάθε να πατάς reply επιτέλους

6 03 2009
6 03 2009
behemoth

Γαμώ… δεν το ήξερα αυτό

7 03 2009
50ft queenie

Ναιιι! Γαμάτο! ^__^

17 03 2009
Loucretia

απλως περασα να καταθεσω τη συμπαρασταση μου για την αντοχη (;) σου στους thick people και να σου πω να προσεχεις γιατι το καθημερινο αυτο αλισβερισι μπορει να σε διαβρωσει χωρις να το καταλαβεις (περναω κατι αντιστοιχο στον δικο μου χωρο), οποτε στρωσου να βρεις κανενα αντιβιοτικο μπας και σωθουμε.

α, και μη μετακομιζετε συνεχεια λεμε, βαριεμαι να αλλαζω τα λινκς μου!!

18 03 2009
behemoth

loucretia καλά έκανες αλλά δεν είμαι γιατρός να βρω αντιβιοτικό. Τα δικά μου όπλα κατά της διάβρωσης είναι κολλητήρια, υψηλές τάσεις και αρκετά βαριά κομμάτια hardware.
Για την μετακόμιση τα παράπονά σου στην 50ft queenie 🙂

11 02 2010
begemot

Καλά τα λές για τούς thick people και για τον κύριο Occam, αλλά αναρωτήσου γιατί και η δική σου ερμηνεία περιλαμβάνει ημίγυμνες αμαζόνες, ντροπιαστικές ήττες, σφαγές, εντυπωσιασμένους αυτοκράτορες και αναμνήσεις παιδικών αναγνωσμάτων…

Για την ιστορία την ονομασία την έδωσε στο ποτάμι ο Orellana, ένας “υπολοχαγός” του Pizarro το 1541 όταν, διαπλέοντάς το, νόμισε οτι είδε στίς όχθες του γυναίκες πολεμιστές.

http://vlib.iue.it/carrie/texts/carrie_books/gilbert/10.html

11 02 2010
begemot

Υ.Γ. Για την αποφυγή παρεξηγήσεων:
1. μη δίνεις μεγάλη μπέσα στη wikipedia
2. στο προηγούμενό μου comment έμφαση στη λέξη νόμισε.

Leave a comment