Go hug a tree and die you fuckin’ hippie

17 03 2011

Πολύ θα ήθελα να περιορίσω την απάντησή μου στον τίτλο και να γλιτώσω μισή ώρα από τη ζωή μου αλλά έπρεπε να συμμορφοθώ με τους κανόνες: “Δεν δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικούς, απαξιωτικούς, ανυπόστατους ή προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, που δεν σχετίζονται άμεσα με το θέμα του δημοσιεύματος, αναφέρονται σε τρίτους, παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα ή ξεπερνούν με οποιοδήποτε τρόπο τους κανόνες του δημοκρατικού και αξιοπρεπούς διαλόγου.”

Anyway, για τη χαρά του trolling αφήνω το σχόλιό μου κι εδώ για την περίπτωση που δεν δημοσιευτεί ποτέ στον αρχικό προορισμό του.

Είναι ίσως ένα από τα μαρτύρια του Προμηθέα, οι ωδές του στη φωτιά να καλύπτονται από μηδενιστικές ιαχές σε στιγμές μεγάλων τραγωδιών. Ο αρθογράφος επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο του πανικού και της ισοπέδωσης. Δεν μπορώ παρά να σταθώ με έκπληξη μπροστά στη σύγκριση που επιχειρεί ο αρθογράφος των γεγονότων που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στο Φουκουσίμα με το Τσέρνομπιλ και (πόσο λαϊκίστικο) τη Χιροσίμα. Αυτό που επιλέγει να αγνοήσει, φυσικά, είναι ότι η πρόσφατη τραγωδία στην Ιαπωνία δεν μπορεί, παρά μόνο με τους λογικούς ακροβατισμούς στους οποίους ο αρθογράφος επιδίδεται χωρίς δίχτυ ασφαλείας, να αποδωθεί σε ανθρώπινο παράγοντα. Η τεχνοφοβία στο συγκεκριμένο άρθρο είναι οι παροπίδες που επιτρέπουν να αγνοηθούν τα πιο εξόφθαλμα γεγονότα: ότι ένα πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιασμένο με προδιαγραφές 40 ετών, λίγο πριν «συνταξιοδοτηθεί» και δώσει τη θέση του σε πιο σύγχρονα και ασφαλή συστήματα, χτυπημένο από έναν από τους πιο δυνατούς σεισμούς στην ιστορία της Ιαπωνίας και στη συνέχεια από αντίστοιχα ισχυρό τσουνάμι, έχει δείξει αξιοθαύμαστη αντοχή. Ίσως να είναι νωρίς για να σταθούμε με θαυμασμό απέναντι σε αυτό το ανθρώπινο επίτευγμα (αν και τα τελευταία νέα προβλέπουν θετική εξέλιξη). Δεν είναι όμως νωρίς να σωπάσουμε τις φωνές του πανικού και να αφήσουμε να ακουστεί η αλληλεγγύη σε ένα λαό που δοκιμάζεται από μια τεράστια φυσική καταστροφή. Είναι αντίθετα άσκοπο να υμνούμε την ματαιότητα των σύγχρονων αναγκών μας και να αναπολούμε την εποχή που κοιμόμασταν στο χώμα, ένα με τη φύση (με προσδόκιμο ηλικίας δεκαετίες μικρότερο από το σημερινό). Η άρνηση την τάσης του ανθρώπου να κατανοήσει τον κόσμο δεν μπορεί να προσφέρει γόνιμο έδαφος για προβληματισμό. Η ανάγκη αυτή συνεπάγεται τεχνολογική ανάπτυξη και όχι η φιλαργυρία των αστών. Η ύβρις του Προμηθέα αντιπροσωπεύει την πιο βαθιά ανάγκη του είδους μας, ο μόνος τρόπος να τη δαμάσουμε με την ηθική είναι να την αναγνωρίσουμε σε όλη τη θαυμαστή της ισχύ. Η άρνηση και η ρομαντική επίκληση σε μια εποχή περιορισμένων αναγκών, πόρων, επικοινωνίας είναι τουλάχιστον άγονη και υποκριτική.

Update: Βλέπω ότι είναι πολύ δύσκολο για πολλούς να αντισταθούν στον παραλληλισμο της Χιροσίμα με το Φουκοσίμα. Είναι σα να λες σε κάποιον που δέχτηκε επίθεση με φλογοβόλο ότι έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός πριν αποφασίσει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με βενζινοκίνητο όχημα.

Advertisements

Actions

Information

7 responses

17 03 2011
Πυρηνική καταστροφολογία « Attack Of The Quasars

[…] (Απάντησε ωραιότατα ο Βεεμώθ σε σχετικό του post […]

17 03 2011
Νίκος

Βασικά “go and chain yourself to Fukushima you fuckin’ hippie” είναι πιο σωστό.

17 03 2011
behemoth

Ναι αλλά τώρα το ποστ πάει πακέτο με αυτό το βιντεάκι

17 03 2011
Νίκος

καταπληκτικό… αν έβγαζε και αίμα από τα κομμένα δέντρα θα προσκυνούσα.

18 03 2011
kostas

Ο τίτλος εκτός από αλητεία μαρτυράει και βαθιά ταραχή. Μάλλον είναι που φάνηκε έτσι απότομα ότι ο γυαλιστερός και γεμάτος αυταπάτες κόσμος της τεχνολογίας κρύβει τέρατα. Αντί όλα εσείς τα παραπλανημένα τεχνοφρίκς να ξανασκεφτείτε μερικά πράγματα είστε έτοιμοι για λυντσάρισμα των σκεπτικιστών που φαίνεται να δικαιώνονται. Ωραία!

18 03 2011
behemoth

Αγαπητέ kosta ευχαριστώ για τη διάγνωση.
Ως τακτικός θαμώνας των κακόφημων ίντερνετς είμαι τόσο συνηθισμένος στη συναναστροφή με γυαλιστερά τέκνοφρικ άλιεν που δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήμουν ένα από αυτά. Μέχρι που ένα πρωί ξύπνησα με το αυτί ενός σκεπτικιστή που περπατούσε ανάποδα κολλημένο ανάμεσα στα δόντια μου.

18 03 2011
50ft queenie

Ακκακακαρκαρ!

Ανώνυμε kostas: σκεπτικιστής είναι αυτός που καταπίνει με ευκολία την καταστροφολογία που του σερβίρουν τα ΜΜΕ ή αυτός που ψάχνει τις επιστημονικές, ανεξάρτητες, εξειδικευμένες ειδήσεις;

Και μια ερώτηση ακόμη: οδηγείτε αυτοκίνητο; Χρησιμοποιείτε θέρμανση;

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: